Zapiski kulinarne ...

Zupa krem z pieczarek z grzankami czosnkowymi

 

 

Bardzo rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Szybka i łatwa w przygotowaniu

 

SKŁADNIKI:

500g pieczarek

2 serki topione

80g śmietany

2 cebule średniej wielkości

400g bulionu drobiowego

2 ząbki czosnku

pieprz ziołowy ,sól

GRZANKI CZOSNKOWE

chleb

czosnek granulowany

 

Pieczarki umyć,pokroić w kostkę podsmażyć na patelni.Dodać cebulę smażyć do uzyskania złotego koloru. Dodać czosnek i zalać całość bulionem. Serki topione włożyć do osobnego naczynia zalać odrobiną bulionu i ''potraktować " blenderem. Następnie dodać do nich śmietanę i wlać całość do zupy. Doprawić do smaku. Zupę można zagęśćić mąką jednak uważam,że nie ma takiej potrzeby . Po zmiksowaniu blenderem staje się gęsta i aksamitna.Zupę podawać z grzankami . Smacznego

Chlebek posypać czosnkiem i upiec w tosterze.